El virus de Schrödinger (o tenir i no tenir el coronavinus alhora)
L’altre dia llegia no sé on un símil entre l’experiment del gat de Schrödinger i la situació que estem vivint actualment amb la covid-19 i em va semblar molt encertat. Jo de física quàntica no en tinc ni idea, però precisament el gat de Schrödinger a casa nostra és com si fos la nostra mascota. Resulta que aquest experiment (teòric) té com a resultat la paradoxa de què el gat és viu i mort a la vegada.

Hi ha un gat dins una caixa tancada i en aquesta mateixa caixa hi ha un flascó amb un gas verinós que només es trencarà si s’activa un  mecanisme que depèn d’una partícula quàntica. Si la partícula passa pel camí de la dreta, no s’activarà el mecanisme i el gat viurà, en canvi si passa pel de l’esquerra, s’activarà, i el gat morirà. Però les partícules fonamentals tenen propietats molt xules i divertides que semblen de ciència-ficció, molt diferents de les de les nostres lleis. En física quàntica la partícula de la caixa del gat de Schrödinger adoptaria un estat de superposició quàntica i passaria pels dos conductes alhora, provocant una situació en la qual el gat està viu i mort a la vegada. Només en el moment d’obrir la caixa i observar el gat, una de les dues opcions es concretaria i la superposició col·lapsaria, ja que en el nostre món no la podem observar.

Doncs bé, sense verí, sense partícules, i sense gat, la situació amb la covid-19 ens produeix el mateix efecte. La falta de test i la incertesa ens provoca un estat en què tots tenim i no tenim el virus a la vegada. Tant si tens un constipat, una grip, el coronavirus, o res, et quedes a casa, mantens distància, t’aïlles més o menys depenent de com et trobes, utilitzes guants i mascareta, desinfectes de forma compulsiva, no visites a qui estimes. Vius en un estat d’inquietud davant la contrarietat d’actuar com si tinguessis el virus sense saber si tens el virus. Privant-te de les teves llibertats, sí pel bé comú, sí per solidaritat. Però sabeu què? Amb un simple test podríem obrir la ditxosa caixa del gat i la realitat cauria per si sola. O tens el virus, o no el tens.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Atrevir-se a somiar

Inesgotable joventut

Les coses de darrere de les coses